17-12-2021

“Make A Wonderful Day” voor een pleeggezin

Pleegzorgmedewerker Lucienne vraagt uw bijdrage voor een bijzonder verhaal

‘A Wonderful Day’, dat wil Luciënne Haenen een pleeggezin aanbieden. Luciënne is 30 jaar geleden als groepsleidster gestart bij XONAR, om vervolgens als ambulant hulpverlener in Parkstad te gaan werken en nu als pleegzorgwerker. Ze wil een pleeggezin dat een emotioneel en verdrietig 2021 heeft gehad een onvergetelijke start van het nieuwe jaar aanbieden.

Luciënne Haenen: ‘Ook na 30 jaar word ik nog steeds geraakt door de kwetsbaarheid in de verschillende gezinnen die ik zie. Net als tijdens mijn 25 jarig jubileum wil ik iets terug doen voor mensen met wie we bij XONAR te maken krijgen. Enkele jaren geleden maakte ik een pleeggezinplaatsing van een baby Sibbe van dichtbij mee. Vele verhuizingen en uithuisplaatsingen hebben zijn sporen nagelaten. Het beeld van pleegvader met een angstig kijkende baby op schoot zal ik nooit vergeten, en ook niet de omhoog reikende armpjes “wie neemt mij vandaag mee” toen de hulpverleners die dag weer naar huis gingen. Met eindeloos veel geduld en liefde (en met een beetje hulp van hun hondje Trixie) bloeide Sibbe op tot een ondernemende peuter. Wat deed het mij goed om tijdens de huisbezoeken steeds weer een beetje groei te zien. Soms een terugval, maar iedere keer weer de positiviteit en veerkracht van dit pleeggezin. Wat ik vooral ook zag is dat je pleeggezin met je hele gezin bent. Hun biologische kinderen Thijs en Anne waren trots op hun nieuwe pleegbroertje, Ze vertelden er over op school. Anne hield zelfs een spreekbeurt over pleegzorg. Maar soms waren er ook momenten dat Thijs en Anne het moeilijk vonden. Echter steeds weer werden de moeilijke momenten aangegrepen om te leren en elkaar vooral te helpen.

Hoe jong of oud je bent, je gezin is het belangrijkste wat je hebt. Dat is hun motto, daar gaat de energie en kracht naar uit. Op een onbewaakt moment speelde Sibbe een rollenspel met zijn knuffels: hij troostte iedere knuffel, beloofde er altijd voor hen te zijn en nooit weg te gaan, want familie helpt elkaar altijd. Hij speelde precies dat wat hijzelf zo hard nodig had! Na een periode van groei en ontwikkeling raakt Sibbe getriggerd in zijn trauma. Een periode van regressie, onhandelbaar gedrag volgde en menleek  elkaar kwijt te raken. Door juridische procedures heeft de hulp lang op zich laten wachten. Pleegmoeder heeft haar baan moeten opzeggen omdat het kinderdagverblijf en de oppasmoeder niet adequaat om konden gaan met het gedrag van Sibbe. Vakantie om even bij te tanken en op te laden zat er niet in. Materiële zaken hebben geen waarde, maar er voor elkaar zijn als gezin is het allerbelangrijkste dat telt en dat dreigde uit elkaar te vallen. Er ontstond meer wanhoop, moedeloosheid maar ook strijdkracht voor hun gezin en daar hoorde Sibbe bij!

Op dat moment ontstond er opnieuw weer die veerkracht en strijdkracht bij jong en oud om elkaar te helpen en opnieuw voor elkaar te kiezen. Er zullen nog veel hobbels genomen moeten worden, maar ik hoop dit gezin door middel van een ‘A Wonderful Day’ kracht te geven op de momenten dat ze het nodig hebben. Net als ieder ander hebben zij dromen: met zijn vijven naar De Efteling, een ontmoeting met vlogger Dylan Haagens, een mooie reis naar Eurodisney Parijs, een ritje met een sportauto, een make-over, een ladies-night voor de dames, avondje bioscoop voor de mannen of een eindeloos diner-buffet. Dromen dat je een held bent of een prinses, dat doet toch ieder kind. Wat zal ik blij en dankbaar zijn wanneer we een beetje in de buurt komen van hun droomwensen door hen als gezin “A Wonderful Day” aan te bieden.

Helpt u mee door een tegoedbon aan te bieden of geld te geven waarmee we dit pleeggezin in het zonnetje kunnen zetten en een spetterende start van het nieuwe jaar kunnen bieden? Ik kijk uit naar uw reactie, mail mij l.haenen@xonar.nl of bel me 06 53697154. We zijn er voor elkaar, u toch ook!’